Jumaat, 25 Februari 2011

BERPELUH BERLEBIHAN ( HYPERHYDROSIS ) DAN RAWATANNYA

Dr Mohd Mazri Yahya
Pakar Perunding Bedah Am,Vaskular & Endovaskular, Hospital Pakar Regency, Masai, Johor
Hiperhidrosis tangan
Hiperhidrosis tangan
Penyakit berpeluh yang berlebihan dikenali sebagai Hyperhidrosis.  Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Perpeluhan yang tidak normal ini biasanya mengganggu kehidupan pesakit dan ia boleh berlaku di tangan, ketiak, kaki atau muka. 
When excessive sweating affects the hands, feet, and armpits, it's called primary or focal hyperhidrosis. Primary hyperhidrosis affects 2 - 3% of the population, yet less than 40% of patients with this condition seek medical advice. In the majority of primary hyperhidrosis cases, no cause can be found. It seems to run in families.
Bila penyakit berpeluh berlebihan hanya melibatkan melibatkan tangankaki  dan ketiak, ia dipanggil hyperhidrsis primer atau hyperhidrosis fokal. Hyperhidrosis primer 2 - 3% daripada penduduk, tetapi kurang daripada 40% daripada pesakit-pesakit dengan keadaan ini meminta nasihat perubatan. Dalam majoriti kes-kes hiperhidrosis primer, para doktor masih belum menemui penyebabnya. 

If the sweating occurs as a result of another medical condition, it is called secondary hyperhidrosis. The sweating may be all over the body, or it may be in one area. Conditions that cause second hyperhidrosis include:
 • Acromegaly
 • Anxiety conditions
 • Certain medications and substances of abuse
 • Glucose control disorders
 • Heart disease
 • Lung disease
 • Parkinson’s disease
 • Pheochromocytoma
 • Spinal cord injury
 • Stroke
 • Tuberculosis or other infections

  Jika perpeluhan berlaku akibat  daripada keadaan perubatan, ia dipanggil sekunder hiperhidrosis. Berpeluh mungkin di seluruh badan, atau ia boleh jadi pada bahagian tertentu sahaja. Hyperhidrosis ini mungkin disebabkan olleh masaalah kesihatan di bawah:

  Akromegali
  Risau atau tegang
  Kanser
  Sindrom karsinogen
  Ubat-ubat tertentu dan bahan-bahan penyalahgunaan
   Pengawalan glukosa yang tak betul
  Penyakit jantung
  Hipertiroidisme
  Penyakit peparu
  Putus Haid
  Penyakit Parkinson
  Feokromositoma
  Kecederaan saraf tunjang
  Dipukul
  Batuk kering atau jangkitan lainAda pesakit yang tidak ke masjid atau berdebar ketika hari raya menjelang tiba kerana tangan yang basah ketika bersalaman. Ada  pesakit yang mengadu berpeluh menitik-nitik tanpa sebab dan kaki yang berendam di dalam kasut disebabkan perpeluhan pada kaki. Ini menyebabkan mereka berasa sulit untuk menjalani kehidupan.

Penyebab penyakit hyperhydrosis ini masih belum diketahui. Walaupun begitu, ia dipercayai disebabkan oleh
rangsangan saraf simpatetik yang berlebihan pada kelenjar peluh yang terlibat.
Terdapat pelbagai cara rawatan yang boleh dan pernah digunakan untuk merawat penyakit ini. Ia termasuklah penggunaan Ubat Sapu antiperspirant, pil antikolinergik dan iontophoresis. 
Namun kesannya tidaklah menyeluruh dan hanya berkesan pada sebilangan kecil pesakit sahaja. Begitu juga dengan penggunaan suntikan botulinum(Botox), walaupun berjaya untuk merawat pesakit tetapi biasanya ia adalah sementara. Pesakit memerlukan rawatan yang berulang-ulang kali setiap 3-6 bulan.
Rawatan pembedahan simpatektomi merupakan rawatan yang terbukti keberkesanannya. Terdapat pelbagai cara di dalam melakukan pembedahan tersebut dan cara yang terkini ialah melalui pembedahan lubang kunci (key-hole surgery) iaitu Endoscopic TransThoracoscopic Sympathectomy(ETS). Penggunaan ETS ini telah merubah cara rawatan penyakit hyperhydrosis daripada rawatan menggunakan ubat-ubatan kepada pembedahan.
Keberkesanannya dilaporkan sehingga 98% dengan kesan samping yang sangat kecil. Di antara kesan samping yang dilaporkan termasuk kerosakan saraf frenik, saraf brachial plexus, Sindrom Horner, perdarahan ruang paru-paru dan pneumothoraks. Tetapi semua komplikasi tersebut adalah sangat kecil iaitu pada kadar 1%. Komplikasi yang paling kerap dilaporkan ialah ‘Perpeluhan di tempat lain’ (Compensatory sweating) iaitu pada kadar 40%. Pesakit biasanya mengadu berpeluh pada badan atau peha selepas daripada pembedahan dijalankan. Ia boleh jadi sementara ataupun berkekalan.
Pembedahan ETS dilakukan selepas pesakit diberi bius menyeluruh(general anesthesia). Endoscope berbentuk Y akan dimasukkan ke dalam ruang paru-paru melalui luka sebesar 2cm di bawah ketiak. Saraf simpatetik ke 2 - 4 akan dikenalpasti melalui kamera pada endoskop tersebut dan seterusnya akan dipotong menggunakan mesin diathermi. Selepas luka dijahit, prosedur yang sama akan dilakukan di paru-paru berikutnya. Biasanya pesakit akan dibenarkan pulang pada hari berikutnya.
Secara kesimpulannya, ETS sangat berkesan untuk hyperhydrosis pada tangan dan muka dan sebahagian pada kaki. Kesan yang drastik dengan komplikasi yang minimal menyebabkan rawatan ini semakin popular di dalam merawat penyakit Berpeluh berlebihan.

7 ulasan:

 1. Info berkaitan cara merawat hiperhidrosis boleh didapati di sini http://sweatmiracleproductreview.blogspot.com/

  BalasPadam
 2. jadi perlu sya... wat pembedahan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. tak perlu , pergi klinik honeopathy dan ambil ubat . biasanya ia ada masalah padasaraf jantung

   Padam
 3. Jangan lakukan pembedahan ETS. Selepas pembedahan, saya yang dahulunya berpeluh ditapak tangan dan kaki sahaja, sekarang berpeluh seluruh badan tak berhenti henti siang dan malam sehingga terpaksa berhenti kerja. Saya cadangkan lakukan acupunture dan makan ubat homeopathy.

  BalasPadam