Selasa, 15 Februari 2011

KENAPA DI LARANG MAKAN SEBELUM DAN SELEPAS BERBEKAM???


Pembekaman ketika perut kenyang boleh menyebabkan timbulnya penyumbatan darah atau berbagai penyakit kritikal yang lain, terutama bila makanan yang di jamah terlalu berat dan tidak sihat. Imam asy-Syuyuthi menyokong pendapat Ibnu Umar,bahawa berbekam dalam keadaan perut kosong itu adalah paling baik kerana ketika itu terdapat kesembuhan. Maka disarankan bagi yang hendak berbekam untuk tidak makan makanan berat seeloknya 2-3 jam sebelumnya.

Dalam satu athar disebutkan: "Pembekaman yang dilakukan ketika haus,boleh membantu proses penyembuhan.Apabila dilakukan ketika kenyang,boleh menimbulkan penyakit.Berbekam pada hari Selasa tanggal 17 adalah ubat untuk penyakit setahun."

"Berbekam pada pagi hari sebelum makan adalah yang terbaik,di dalamnya terdapat penyembuhan dan berkat,serta menambah kekuatan akal dan hafalan."

Apa kesannya apabila berbekam selepas makan dan makan selepas berbekam???
Kesan bekam selepas makan ialah badan akan jadi letih lesu dan tidak bermaya. Ada juga yang demam selepas bekam,kerana berbekam selepas makan boleh mendatangkan penyakit.

Kerana itu di galakkan berpuasa sebelum berbekam dan kesan selepas bekam badan akan terasa ringan dan segar. Punca segala penyakit dalam tubuh badan kita sebenarnya adalah amalan pemakanan kita yang beraneka, yang banyak menggunakan serbuk perisa, bahan pengawet, kimia, pewarna dan lain-lain lagi. Itu yang menjadi toksid dan asid di dalam tubuh badan. 

Maka berbekamlah sekurang-kurangnya 3 bulan sekali untuk menjaga kesihatan tubuh badan kita. Kerana sihat itu satu anugerah yang tidak ternilai dengan wang ringgit yang kita ada.


**Kalau nak jumpa doktor nak cek darah pun dotor suruh puasa kan??? Mengapa doktor tak cek darah selepas kita makan???

Tiada ulasan:

Catat Ulasan