Ahad, 10 April 2011

BELAJAR URUT BERSALIN (TEORI 1)
Assalamualaikum,

Ummu ingin bercerita pasal urut bersalin. Berurut semasa dalam pantang amat digalakkan bagi ibu-ibu, tujuan berurut ialah untuk memulihkan tenaga ,memulihkan kembali otot-otot yang lemah, membuang angin dalam badan ,memulihkan kembali saraf-saraf yang mengembang  dan melancarkan perjalanan darah.Urutan boleh dilakukan selepas 3 hari bersalin atau 5 hari selepas bersalin.Urutan tidak diberikan sebelum 3 hari bersalin kerana pada waktu itu badan wanita masih lemah  dan boleh berlaku masalah deman  atau pendarahan selepas berurut. .Nauzubillah

Tempoh berurut terpulanglah kepada ibu-ibu yang bersalin samada 3 hari atau 6 hari atau 9 hari ,tetapi ummu cadangkan  urutlah paling kurang 3 hari.Semasa ummu bersalin biasanya ummu ambil 3hari urutan.
Cara mengurut wanita bersalin pula adalah berbeza-beza , ada yang mulakan dengan posisI ibu meniarap dan ada yang memulakan dengan posisi ibu  telentang. 

Ummu belajar 2 cara .Disini ummu akan bercerita tentang cara urut bersalin  yang ummu belajar  di kolej komuniti pasir gudang . Pengajarnya adalah seorang yang berpengalaman .Namanya Norsiah  Binti Abdulrahman  atau lebih dikenali sebagi kak Nor. Orangnya ramah dan sangat tidak kedekut ilmu .Terimakasih kepada kak nor .

Persiapan sebelum mengurut

I ) Sebelum mengurut hendaklah bertanya kepada ibu  samada masih ada darah atau tidak,kalau ada darah masih banyak atau sedikit.Kalau pendarahan berlaku dengan banyak iaitu lebih dari dari 5 pad sehari maka pesakit  ini tidak boleh diurut. Seeloknya jumpalah doktor untuk mendapat rawatan lanjut.
Tapi kalau tiada darah atau darahnya sikit sangat pun, buatkanlah pemeriksaan lanjut dibimbangi ada block dalam rahim.

ii)Tanyakan juga samada   ada ambil ubat tahan sakit sebalum bersalin.Bagi  para ipesakit yang ada ambil ubat tahan sakit ,urutan tidak akan member kesan pada para ibu.

iii) Baringkan telentang pesakit ,rasa dulu perutnya  dibimbangi ada darah beku, jika terasa seperti ada ketulan, maka eloklah ditungkukan dahulu.

iv) Para ibu yang bersalin masih boleh berurut  tetapi  selepas  7 hari melahirkan.

v) Tidak boleh melakukan sengkak  pada usia kelahiran yang dekat seperti pada usia 3 atau 4 hari tapi boleh di sengkak pada usia kelahiran 40 hari.

Cara urut bersalin

POSISI TELENTANG

1)    Urut perut bermula dari ulu hati menuju ke pusat.Kemudian urut dari kanan ke kiri perut sambil bertungku selama 30 minit.Semua urutan hendaklah menghala ke pusat.
2)    Urut di bahagian buah dada ,urut kearah aroela dengan perlahan dan picit perlahan di bahagian aroela untuk  melancarkan pengeluaran air susu.
3)    Urut di bahagian tangan , dengan mengurut dari bahagian ketiak ke jari tangan.
4)    Urut dari bahagian kaki ke peha
5)     Kemudian sapukan param

POSISI MENGIRING KANAN

1)     Urut dari kaki ke bahagian peha  terus ke bahagian belakang badan.Di bahagian belakang badan buat urutan brputar lawan jam sambil itu urut tulang belakang dengan menggunakan ibu jari dari punggung ke leher.
2)     Kemudian sapukan param.

POSISI MENGIRING KIRI

1)    Urut dari kaki ke bahagian peha terus ke bahagian belakang.Di bahagian belakang badan buatkan urutan berputar lawan jam sambil itu urut tulang belakang dengan menggunakan ibu jari dari punggung ke leher.
2)    Kemudian sapukan param.

KEPALA

1)    Buat urutan dari tulang dahi ke bahagian kepala
2)    Buat urutan dari pertengahan dahi ke bahagian sudut kepala kiri dan kanan
3)    Kemudian letakkan pilis

Akhir sekali pakaikan bengkung

wallahuallam


2 ulasan:

  1. salam..blh tak sy nak belajar urut dgn ummu

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum..mohon belajar ilmu ini yer

    BalasPadam