Isnin, 13 Februari 2012

APA ITU HORMON
Hormon adalah zat kimiawi yang dihasilkan tubuh secara alami. Begitu dikeluarkan, hormon akan dialirkan oleh darah menuju berbagai jaringan sel dan menimbulkan kesan tertentu sesuai dengan fungsinya masing-masing.Mungkin hormon yang terkenal banyak dihasilkan oleh kalenjar endokrin. 


Tindakan hormon boleh termasuk rangsangan atau perencatan pertumbuhan, bermula atau menghentikan kematian sel,pengaktifan atau penindasan sistem imun, peraturan metabolisme, dan persediaan untuk aktiviti baru atau fasa hidupatau pun pengeluaran dan pelepasan hormon lain ,antara lainHormon juga mengawal kitaran pembiakan hampir semua organisma dengan lebih daripada satu sel.


Contoh kesan hormon pada tubuh manusia:
1. Perubahan fizikal yang ditandai dengan tumbuhnya rambut di daerah tertentu dan  bentuk tubuh yang khas pada lelaki dan wanita (payudara membesar, lekuk tubuh  feminin pada wanita dan bentuk tubuh maskulin pada pria).
2. Perubahan Psikologis: Perilaku feminin dan maskulin, sensivitas, mood/suasana hati.
3. Perubahan Sistem Reproduksi: Pematangan organ reproduksi, produksi organ  seksual (estrogen oleh ovarium dan testosteron oleh testis).
Di balik fungsinya yang mengagumkan, hormon kadang menjadi tidak teratur yang menyebabkan berbagai masalah. Misalnya kitaran haid yang tidak teratur atau jerawat yang tumbuh membabi buta di wajah. Hormon pula yang kadangkala membuat kita  gembira atau  sedih tanpa sebab. Semua orang pasti pernah mengalami hal ini, terutama saat sebelum kedatangan haid.Yang pasti, setiap hormon memiliki fungsi yang sangat spesifik pada masing-masing sel sasarannya. Tak heran, satu jenis  hormon boleh memiliki aksi yang berbeza-beza megikut sel yang menerimanya saat dialirkan oleh darah.
Pada dasarnya hormon boleh dibahagikan menurut komposisi kandungannya yang berbeza-beza sebagai berikut:
· Hormon yang mengandungi asid amino (epinefrin, norepinefrin, tiroksin dan  triodtironin).
· Hormon yang mengandungi lipid (testosteron, progesteron, estrogen, aldosteron, dan  kortisol).
· Hormon yang mengandung protein (insulin, prolaktin, vasopresin, oksitosin, hormon pertumbuhan (growth hormone), FSH, LH, TSH).

  Hormon-hormon ini boleh dibuat secara sintetis.  Hormon banyak digunakan sebagai ubatHormon yang paling biasa diberikan adalah estrogen dan progestagenstiroksin,dan steroidPesakit diabetes banyak menggunakan insulin.

 Hormon wanita yaitu estrogen dan progesteron yang dibuat dalam bentuk pil. Pil ini merupakan bentuk utama kontrasepsi yang digunakan wanita seluruh dunia untuk memudahkan mereka menentukan saat yang tepat: bila harus mempunyai anak dan jarak usia tiap anak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan