Jumaat, 18 Mei 2012

Lagi mengenai doa .. BISMILLAHILLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SMA'IE, WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM. ... BISMILLAHILLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SMA'IE, WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM. ......رسول الله يقول من قال" بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في 
 " السماءوهوالسميع العليم
 ثلاث مرات لم نصبه فجأة بلاء حتي يصبح ومن فالها حين يصبح ثلاث مرات لم نصبفجأة بلاء حتي يمسي
Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tida dimudharatkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka ia tudak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membaca ketika subuh 3 kali, ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" (Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidzi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan - Teks doa berwarna merah Syeikh Syuaib ; Hasan)     


Daripada buku  "Iktiar penyembuhan penyakit dengan ayat-ayat dan doa-doa mustajab"  karangan Tuan Guru Dato Dr hHaron Din.Ingin ummu berkosgsi dengan semua pembaca blog ummu berkenaan doa yang tertera diatas.


Dalam buku yang ummu naytakan di atas ,penulis menamakan  memdidnding diri dengan ayat penggerak( " بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في )  
 " السماءوهوالسميع العليم cara amalan:
1. Bila kita hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu pekerjaan yang berisiko atau pulang dari rumah daripada melakukan sesuatu pekerjaan yang berisiko ,maka baca ayat ini tujuh kali 

2. jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaganya ,berehat dahulu.setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan itu.

Kesannya bergantung kepada kayakinan anda pada  Allah semat-mata ...ingatlah semua doa yang kita baca hanyalah ikhtiar kita semata-mata yang menjadikan doa itu berkesan atau dtidak hanyalah Allah jua...

Wallahu'alam.


  

4 ulasan:

  1. waWWWWWWWWWWWWWWWW hebat dan magic....................thank you informasinya.....................:::::::::::::::::::::::::::::::---------------------------))))))))))))))))))))))))))))))))))

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah.. ringkas tapi padat.. Jemput ke kindhearty.blogspot.com

    BalasPadam
  3. Juga bagus dibacakan semasa rawatan terkena sihir...saya dh amalkan...Alhamdulillah syukur pd Allah...sembuh..pendek kata...tak kira lah walau dimana kita berada sekalipun..dgn mengamalkannya...insyaallah selamat kita dr sebarang bahaya...baik buruk semuanya dtg dr Allah s.w.t...Amin..t.kasih...Assalam.

    BalasPadam