Rabu, 4 Julai 2012

Pemakanan semasa dalam pantang bersalin


  • Ibu - ibu dalam pantang bersalin bo leh memakan buah-buahan        seperti  Epal merah (bukan yang masam,) Oren Manis,( Limau manis),Kurma , Buah Zaitun, Buah Tin (Fig), Delima , Pir, Lai, Pic, Aprikot, Strawberi, Anggur (jangan berlebihan boleh menyebabkan batuk), 
  • Jus Epal, Blackcurrant  ( Ribena ) buah Peach & sirap. Minuman berkhasiat iaitu Susu, Susu Kacang Soya, Horlicks, Milo & Air Akar Herbanika
  • Gunakan Gula Merah , Gula Perang , Raw Sugar dan  Madu Lebah.
  • Sayur-sayuran yang disyurkan boleh dimakan  ulam -ulam  Pengaga,Lemuni , Daun dan Bunga kunyit , Brokoli, Daun pudina ,  Daun kari, Lobak Merah, Tomato biji, Brokoli, Asparagus ,Salad, Capsicum, Cili Merah, Bebawang ( merah , putih ,besar) dan Ubi Kentang
  • Nasi Panas sederhana lembut , Bubur  Nasi , Spagetti, Pasta & Makaroni
  • Ikan yang segar iaitu  Ikan Merah, Tenggiri, Haruan, Jenahak, Selar Kuning , Kerisi, Kurau, Kerapu, Siakap, Kod , Bawal Putih & Senangin.
  • Makanan Bijirin iaitu Gandum , Oats, Empingan jagung  (Corn flakes ) Bran , Muesli, Beras Merah Perang ,Kismis Kuning dan hitam, Kekacang Soya ( Tahu,Tempe &Tofu ) Kekacang Badam , Walnut, Gajus & Bijan, Roti Putih, Roti Wholemeal/ wholeGrains
  • Roti Canai, Tosei, Roti Puri dan Kari 
 
     


    Peringatan : Segala yang ummu paparkan ini hanyalah panduan semata-mata .terpulang kepada para ibu untuk mengamalkan  atu tidak .Segala pemakanan adalah bergantung kepada 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan