Rabu, 21 November 2012

Cara Nak Memutihkan Kulit Lutut


Macam mana nak dapatkan kaki yang cantik ala2 model? Kenapa lutut warna hitam? Naper pelakon2 ngan model2 ni lutut putih plak? Jawapannyer, sbb diorg ni rajin gi buat treatment kat salon. Ni jawapan yg slalu kiter dengar. Tp kalau kiter pegi mana2 salon, xde plak diorg tulis rawatan memutihkan kepala lutut. 


Pertama sekali, perkara yang kiter perlu tau adalah sebab berlakunya kegelapan di lutut. Lutut dan siku adalah tpt  yg kering di badan sbb dia xde pati minyak yg boleh melembapkan kulit. Lutut dan siku jd gelap sbb pengeluaran melanin yg berlaku di kwsn2 di mana sendi bertemu satu sama lain, lantas memberikan kwsn ini menjadi lebih gelap daripada kulit yang lain. 

Hari ni nak share tips mudah yg akan membuat kulit lutut menjadi lembut dan cerah :

  • Basuh lutut dgn sabun pelembap. Jgn pakai sabun biasa sbb lutut kekurangan minyak pati, kalau pakai sabun biasa nanti xde effect ape pun. Jadi, sila pakai sabun yg mempunyai pelembap.
  • Rendam kaki smpai paras lutut dlm air suam untuk melembutkan kulit, Scrub lutut (kalo boleh cari scrub aprikot atau walnut), gosok lutut tu perlahan2. Jgn gosok kuat2, nanti luka. Tujuan scrub ni untuk membuang kekotoran dan juga kulit kering. (Petua traditional scrub buatan sendiri : Campurkan gula perang dan jus lemon, campuran ni bertindak sbg scrub dan pemutih kulit)
  • Lap lutut dgn tuala perlahan2, jgn gosok. Kalau gosok nti pelembap yg dtg dr sabun tu boleh kurang.

Step kat atas td utk buang kulit2 mati dan memberi kelembapan pd lutut. Skang kiter pegi ke step memutihkan lutut.
  • Ambil sedikit jus lemon, minyak zaitun/minyak benih anggur (grape seed oil), gliserin dan susu segar. Campurkan bahan2 ni smpai sebati pastu jdkan sbg masker kat kulit lutut dan kaki...Biarkan selama15minit,  pastu basuh ngan air suam.

Lepas dah scrub n mask, pakai lotion pelembap utk maintainkan kelembapan lutut.
  • Sapu lotion kat lutut sekerap yg mungkin (atau setiap beberapa jam) utk melembapkan kulit lutut..kalo kiter rajin sapu lotion kat tgn, xkan kat lutut pun xleh..sambil tgk tv pun boleh :) 

Seeloknya guna lotion yg mengandungi vitamin E, minyak zaitun, butter shea atau cocoa butter. Selamat Mencuba.

2 ulasan:

  1. x de yang lebih senangke?

    BalasPadam
  2. Setakat ni hanya cara ini yang kak ummu tahu nanti kalau kak ummu ada cara lain kak ummu tulis lagi hehehe

    BalasPadam