Jumaat, 2 November 2012

Menjaga kesihatan Selepas Bersalin.


Apakah perlu ?
Apakah kebahagian akan tercapai?
Apakah akan terjadi sekiranya mengambil ringan akan rawatan selepas  bersalin   ?

Sembilan bulan sepuluh hari menunggu kelahiran , seorang ibu akan mengalami
perubahan berlaku pada diri jasmani ( tubuhbadan ) dan  rohani (jiwa) serta anggota dalaman  termasuk  juga kadang kalanya menghadapi masaalah yang lebih berat dimana ketegangan emosi yang adakalanya memuncak sehingga boleh menggangu kehidupan harian , terkemudian daripada itu  terbiar tanpa sebarang penjagaan yang rapi.

Apakah itu tidak cukup untuk membayangkan akan kesan dan akibat selepasnya ?

Cuba fikirkan sekiranya kesihatan dianggap pekara penting  oleh pihak wanita ,

  • Mempunyai  tubuh badan yang sihat akan menjadikan wanita itu lebih cergas dan boleh menjalankan kehidupan seharianya dengan lebih bertenaga.
  • Dengan  kesihatan yang mengembirakan , segala tugas-tugas saperti menjaga  anak -anak, rumahtangga dan keluar bekerja bukanlah suatu pekara yang membebankan dan mejadikan  tekanan buat wanita itu.
  • Wanita adalah tulang belakang sesebuah keluarga maka dengan itu  mempunyai  kesihatan yang baik boleh menjadikan kehidupan ini lebih bermakna .

  • Wanita yang mempunyai  tubuh badan yang sihat  dapat membantu  keharmonian  rumah tangga .
  • Kaum wanita hendaklah mengetahui bahawa sebagai isteri , pintu rahim dan rahim adalah asas kebahagian seorang perempuan sebagai isteri . walau bagaimana rapat sekalipun saluran faraj , jikalau bahagian rahim menghidap penyakit puan maka lemahlah saluran faraj
  • Apabila uzur dibahagian wujud anggota seorang perempuan maka proses "penuaan" berlaku lebih cepat.

Kesimpulanya
Adalah amat penting bagi wanita  menjaga  diri selepas bersalin dan jika diabaikan  , kesannya mungkin tidak berlaku serta merta . Namun apabila melalui kelahiran yang banyak , usia pula meningkat ,dan tenaga semakin menurun banyak masaalah kesihatan akan berlaku,

dan
Akibat pengabaian tentang penjagaan diri semasa dalam pantang , ibu-ibu moden seringkali  mendapat penyakit bisa tulang , terasa badan berbisa , kebas kaki dan tangan , bengkak otot dan sendi., sakit pinggang dan sakit di ari-ari. masalah rahim tersangkut (prolapse ),  hakisan mulut rahim , keluaran cecair , ketumbuhan dipintu rahim , longgar saluran rahim, tidak ada daya kemutan .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan