Jumaat, 2 November 2012

Resepi pati ayam (semasa berpantang)



Resepi Pati Ayam.
Bahan A
1 ekor ayam ( ayam didik atau ayam dara ) bersihkan dan rendam dengan tepung gandum selama 2 minit untuk menghilangkan bau hanyir.

Bahan B
5 ulas  besar bawang putih
6cm halia
1/2 sudu teh lada putih atau lada hitam ikut suka
1 sudu  besar madu lebah
Garam secukup rasa .
bawang putih dan halia dikisar dan campurkan dengan yang lain-lain .

Bahan C
2 sudu besar kicap manis

Cara menyediakanya:
a. Ayam digaul rata dengan bahan B
b. Kukus dengan 6 cawan air selama 3-4 jam sehingg empuk .
c. keluarkan ayam ambil patinya masukkan kedalam mangkok dan ayam dipotong kepada 4 bahagian .
d. Gaul ayam dengan bahan C dan digoring
e.  Hidang panas dan makan dengan nasi serta supnya,,,,



Tiada ulasan:

Catat Ulasan