Khamis, 24 November 2016

Halba sebagai penggalak ASI

Image result for halba dan wanita


Pada tahun 1945, penyelidik Mesir melaporkan bahawa halba adalah perangsang yang kuat untuk pengeluaran susu ibu. Malah, penggunaannya telah dikaitkan dengan peningkatan dalam pengeluaran susu sebanyak 900%. Walaubagaimanapun, mekanisme tindakan tidak dapat diketahui dengan lebih terperinci. Rima Jensen, MD, menunjukkan bahawa halba boleh menggalakkan pengeluaran susu kerana payudara adalah kelenjar peluh diubah suai, dan halba diketahui merangsang pengeluaran peluh.

Kami telah mencadangkan halba selama enam tahun apabila pengeluaran susu ibu dijangka akan menjadi rendah. Sehingga kini, kami telah bekerjasama dengan sekurang-kurangnya 1200 wanita yang telah mengambil herba ini. Ramai ibu-ibu ini bermula dengan menukar kekerapan dan tempoh penyusuan susu ibu: Dalam beberapa kes penggunaan pam payudara automatik sepenuhnya adalah perlu apabila ia telah dijangka bahawa bayi yang tidak cukup untuk menyusu dari ibunya. Sebilangan besar ibu-ibu yang mengambil herba ini, bagaimanapun, menyusukan bayi secara normal.


Hampir semua ibu-ibu yang mengambil halba melaporkan peningkatan dalam pengeluaran susu, biasanya dalam masa 24 hingga 72 jam selepas mula mengambil herba ini. Kebanyakan ibu-ibu telah mendapati bahawa penggunaan herba ini boleh dihentikan sebaik sahaja pengeluaran susu terangsang ke tahap yang sesuai. Pengeluaran yang mencukupi biasanya dikekalkan selama rangsangan payudara yang mencukupi dan penyusuan yang berterusan.

Kami mendapati halba menjadi perangsang yang tinggi untuk pengeluaran susu ibu dan selamat untuk ibu dan bayi. Ia adalah agak mudah untuk mendapatkan dan murah; Walau bagaimanapun, ibu perlu diberi kesedaran tentang potensi halba untuk menyebabkan cirit-birit. Ibu-ibu yang menghidap diabetes perlu berhati-hati kerana kecenderungan halba untuk menurunkan paras glukosa darah. Wanita dengan asma perlu dimaklumkan mengenai kemungkinan peningkatan gejala asma.

Kami berharap pengalaman klinik laktasi dan amalan penyusuan yang lain yang menggunakan halba akan mendorong kajian yang diperlukan untuk mewujudkan lebih banyak bukti saintifik tentang keberkesanan halba dalam meningkatkan pengeluaran susu. kREDIT KEPADA: 
http://effendeenor.blogspot.my/p/khasiat-halba.htm

Tiada ulasan:

Catat Ulasan